Huurcontract opzeggen

Huurcontract opzeggen? Minder eenvoudig dan het lijkt

Een huurcontract opzeggen lijkt eenvoudig. Maar dat is het in de praktijk helaas vaak niet. Zo schrijft de wet in veel gevallen een bepaalde inhoud of vorm voor waaraan de opzegging van een huurovereenkomst moet voldoen. Ook is het belangrijk dat de opzegging tijdig gebeurt.

Als u niet correct of te laat opzegt, kan dat ernstige consequenties hebben. U kunt dan onverhoopt langer aan de huurovereenkomst vastzitten. En dat is natuurlijk precies wat u niet wilt (!)

Bij opzegging van een huurovereenkomst spelen allerlei vragen:

  • Wanneer kunt u wel of niet opzeggen?
  • Wat moet er in de opzegging worden vermeld?
  • Wanneer moet uiterlijk worden opgezegd?
  • Hoe moet worden opgezegd en tegen welke dag?
  • Wat zijn de consequenties als niet rechtsgeldig is opgezegd?


De antwoorden op deze vragen hangen met name af van wat voor soort ruimte wordt verhuurd of gehuurd, zoals woonruimte of bedrijfsruimte. Daarnaast is van belang of u verhuurder of huurder bent. Bij een opzegging door de verhuurder gelden namelijk andere regels dan bij opzegging door de huurder.

Lees hieronder hoe opzegging van een huurcontract werkt en welke regels daarbij gelden.

Inhoudsopgave


Klik op een van de bovenvermelde links om direct naar het betreffende onderwerp te gaan.


Direct hulp nodig bij huuropzegging? Bel ons voor gratis huurrecht advies (Tip)

Hebt u direct hulp nodig bij opzegging van de huur? Bel ons dan voor gratis huurrecht advies op 010 - 820 028 4

Wat is opzegging van een huurcontract?

wat is opzegging huurcontract of huurovereenkomstOpzegging van het huurcontract is het eenzijdig beëindigen van de huurovereenkomst. Zowel de verhuurder als de huurder kunnen opzeggen.

Door opzegging eindigt de huurovereenkomst. De opzegging moet dan natuurlijk wel rechtsgeldig zijn. Wanneer dat het geval is, kunt u verderop op deze pagina lezen bij het betreffende huurrechtelijke regime dat van toepassing is (woonruimte, bedrijfsruimte, etc.).

Een huurovereenkomst kan ook eindigen met wederzijds goedvinden of door ontbinding.

Bij beëindiging met wederzijds goedvinden maken partijen in overleg met elkaar afspraken over het einde van de huurovereenkomst. Dergelijke afspraken worden doorgaans vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Bij ontbinding wordt de huurovereenkomst beëindigd door de rechter. Ontbinding is dus iets anders dan opzegging en moet dus niet worden verward met opzegging. In tegenstelling tot bij opzegging kunnen de verhuurder of huurder de huurovereenkomst niet zelf ontbinden. Dit kan namelijk alleen de rechter. De huurovereenkomst wordt bovendien alleen ontbonden als de andere partij zijn verplichtingen niet nakomt en daarmee in verzuim verkeert. Bijvoorbeeld als de huurder de huur niet (tijdig) betaalt of structureel overlast veroorzaakt.

Meer informatie over ontbinding van een huurovereenkomst [link]


Hoe werkt opzegging van een huurcontract?

hoe werkt opzegging van het huurcontractOp grond van de wet moet de opzegging worden gedaan per deurwaardersexploot of aangetekende post. Dit blijkt uit artikel 7:271 lid 3 BW voor woonruimte en artikel 7:293 lid 2 BW voor 290-bedrijfsruimte.

Dit vormvereiste wordt ook vaak genoemd in de algemene voorwaarden die op de huurovereenkomst van toepassing zijn.

Opzegging per gewone post of per e-mail wordt echter in de meeste gevallen ook geaccepteerd door de rechter, zoals bijvoorbeeld blijkt uit deze uitspraak. Datzelfde geldt voor een opzegging via WhatsApp, zoals blijkt uit deze uitspraak. De ratio van de wettelijke bepaling is namelijk dat er geen onduidelijkheid bestaat over de ontvangst van de opzegging door de ander, zoals blijkt uit deze recente uitspraak.

Dus als duidelijk is dat de opzegging door de ander is ontvangen, is daarmee het doel van de wettelijke bepaling bereikt. Het maakt dan in principe niet meer uit dat de opzegging niet per deurwaardersexploot of per aangetekende post is gedaan.

Degene die opzegt moet wel kunnen bewijzen dat de opzegging door de ander is ontvangen als de ander dit ontkent. Om die reden is het verstandig om de opzegging per deurwaardersexploot of per aangetekende post te doen. Daarnaast kan het verstandig zijn om op die manier op te zeggen omdat er altijd een risico bestaat dat er onverhoopt een rechter wordt getroffen die wél van mening is dat alleen per deurwaardersexploot of aangetekende post kan worden opgezegd.

Opzegging bij woonruimte

Hieronder wordt uitgebreid toegelicht hoe opzegging van het huurcontract bij woonruimte werkt en welke regels daarbij gelden.

Wanneer is sprake van woonruimte?

De wet omschrijft woonruimte als volgt in artikel 7:233 BW:

'Onder woonruimte wordt verstaan een gebouwde onroerende zaak voor zover deze als zelfstandige dan wel niet zelfstandige woning is verhuurd, dan wel een woonwagen of een standplaats, alsmede de onroerende aanhorigheden.'

Oftewel: zo goed als alles wat als woonruimte wordt verhuurd, is ook volgens de wet woonruimte.

Hoe werkt opzegging door de verhuurder bij woonruimte die is verhuurd voor onbepaalde tijd?

Verhuurt of huurt u een woning voor onbepaalde tijd? En is sprake van opzegging door de verhuurder? Lees dan hieronder hoe dit werkt. De volgende 5 vragen worden in dit verband beantwoord:



In welke gevallen kan worden opgezegd?

De verhuurder kan slechts in beperkte gevallen opzeggen. De wet geeft een opsomming van die gevallen, ook wel opzeggingsgronden genoemd. De opsomming is limitatief (uitputtend). Dat wil zeggen dat er geen andere gronden voor opzegging zijn dan die in de opsomming zijn genoemd.

De wet noemt de volgende opzeggingsgronden in artikel 7:274 van het Burgerlijk Wetboek:

  • Slecht huurderschap
  • Een bijzonder beding ten behoeve van eigen gebruik verhuurder of eerdere huurder
  • Dringend eigen gebruik verhuurder
  • Huurder stemt niet in met een redelijk aanbod voor een nieuwe huurovereenkomst voor dezelfde woonruimte
  • Verwezenlijking bestemmingsplan
  • Hospita-verhuur
     

Zoals uit de opsomming blijkt, gaat het om abstracte begrippen en criteria. Want wanneer is zoal sprake van slecht huurderschap? En wanneer heeft de verhuurder het gehuurde dringend zelf nodig? Verhuurder en huurder zullen daar vrijwel altijd anders over denken. De rechter zal in veel gevallen dus een belangenafweging moeten maken.

Als de huurder niet reageert of niet instemt met de opzegging, eindigt de huurovereenkomst niet door de opzegging van de verhuurder. Dit is geregeld in artikel 7:272 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.

Als de verhuurder de huurovereenkomst alsnog wil laten eindigen, zal hij een gerechtelijke procedure moeten opstarten. In die gerechtelijke procedure vordert de verhuurder dat de rechter vaststelt wanneer de huurovereenkomst eindigt. De rechter zal in die gerechtelijke procedure toetsen of de door de verhuurder genoemde opzeggingsgrond terecht is. Als die opzeggingsgrond volgens de rechter niet terecht is, wordt de vordering afgewezen en wordt de huurovereenkomst van rechtswege (automatisch) verlengd. Dit is geregeld in de artikelen 7:272 lid 2 BW en 7:273 lid 2 BW van het Burgerlijk Wetboek.

Het is dus van groot belang voor de verhuurder dat hij zijn standpunten en verhaal goed onderbouwt. De verhuurder zal de rechter ervan moeten overtuigen dat de opzeggingsgrond terecht is en dat de opzegging dus geldig is. Een verhuurder doet er dan ook verstandig aan om hiervoor een huurrecht advocaat in te schakelen.

Wat is de opzegtermijn?

Voor de verhuurder geldt een wettelijke opzegtermijn van minimaal 3 maanden. Deze opzegtermijn wordt verlengd met een maand voor elk jaar dat is verhuurd. Dit tot een maximum van 6 maanden. Dit is geregeld in artikel 7:271 lid 5 onder b van het Burgerlijk Wetboek.

Als dus 2 jaar is verhuurd en de verhuurder zegt op, geldt daarbij een opzegtermijn van (3+2=) 5 maanden.

Verhuurder en huurder mogen een andere opzeggingstermijn met elkaar afspreken, maar dat mag geen kortere opzeggingstermijn voor de verhuurder zijn dan de wettelijke opzeggingstermijn. Een hiervan afwijkende afspraak is nietig (ongeldig).

Tegen welk moment kan worden opgezegd?

Wettelijk is bepaald dat kan worden opgezegd:

‘tegen een voor de betaling van de huurprijs overeengekomen dag’

Dit is geregeld in artikel 7:271 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek.

In de meeste huurovereenkomsten is opgenomen dat de huur maandelijks moet zijn betaald uiterlijk de 1e dag van de maand waarop de huurbetaling betrekking heeft. De huur van juli dient dus bijvoorbeeld uiterlijk 1 juli te zijn betaald, de huur van augustus uiterlijk 1 augustus, enzovoorts. In dat geval kan dus alleen worden opgezegd tegen de eerste van de maand.

Als de verhuurder dus op 15 mei wil opzeggen en de opzegtermijn 3 maanden bedraagt, dan kan dat op z’n vroegst tegen 1 september (15 mei + 3 maanden = 15 augustus, waarna de eerstvolgende ‘1e dag van de maand’ 1 september is).


Wat moet in het opzeggingsbericht worden vermeld?

In het opzeggingsbericht moet de datum worden vermeld waartegen wordt opgezegd. De wet bepaalt dit niet expliciet, maar het volgt er wel impliciet uit.

Daarnaast gelden er aanvullende wettelijke vereisten bij opzegging door de verhuurder. Allereerst dient de verhuurder in het opzeggingsbericht de grond voor opzegging te vermelden (zie hiervoor). Dit is geregeld in artikel 7:271 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek.

Daarnaast dient de verhuurder in het opzeggingsbericht aan de huurder te vragen om binnen 6 weken aan te geven of de huurder instemt met beëindiging van de overeenkomst. Als de huurder niet binnen die termijn reageert of aangeeft niet in te stemmen met beëindiging, dan blijft de huurovereenkomst van kracht. Oftewel: de opzegging heeft dan geen effect. Als de verhuurder de beëindiging van de huurovereenkomst toch wil doorzetten, dient de verhuurder naar de rechter te stappen (zie hiervoor).

Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?

Als de verhuurder in het opzeggingsbericht geen opzeggingsgrond noemt, is de opzegging nietig (ongeldig). Datzelfde geldt als de verhuurder een andere opzeggingsgrond noemt dan de opzeggingsgronden die in de wet zijn genoemd. Het is dan alsof de opzegging nooit is gedaan. De opzegging heeft dan geen enkel effect. Dit is geregeld in artikel 7:271 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek.

Dat zit anders bij het noemen van een onjuiste datum waartegen wordt opgezegd of het hanteren van een te korte opzegtermijn. De opzegging wordt dan automatisch omgezet in een opzegging tegen de eerst mogelijke opzeggingsdag. Dit wordt ook wel conversie genoemd. Dit is geregeld in artikel 7:271 lid 6 van het Burgerlijk Wetboek.

Voorbeeld:

Voor verhuurder geldt een opzegtermijn van 3 maanden. Op 15 mei zegt hij de huurovereenkomst op. In zijn opzeggingsbericht noemt hij als datum waartegen hij opzegt 15 augustus. Omdat tussen verhuurder en huurder is afgesproken dat de huur telkens uiterlijk de 1e van de maand moet zijn betaald, kan de verhuurder echter alleen maar tegen de 1e van de maand opzeggen (zie hiervoor). De verhuurder kon dus op z’n vroegst tegen 1 september opzeggen en er is dus een onjuiste datum in het opzeggingsbericht genoemd. De opzegging wordt in dat geval automatisch omgezet in een opzegging tegen 1 september.

Hoe werkt opzegging door de huurder bij woonruimte die is verhuurd voor onbepaalde tijd?

Verhuurt of huurt u een woning voor onbepaalde tijd? En is sprake van opzegging door de huurder? Lees dan hieronder hoe dit werkt. De volgende 5 vragen worden in dit verband beantwoord:

 

In welke gevallen kan worden opgezegd?

De huurder kan de huurovereenkomst altijd opzeggen. In tegenstelling tot bij de verhuurder, hoeft bij opzegging door huurder dus geen sprake te zijn van een wettelijke opzeggingsgrond.

Wat is de opzegtermijn?

De wettelijke opzegtermijn voor de huurder is gelijk aan 1 huurtermijn. Meestal wordt afgesproken dat de huur maandelijks moet worden betaald. In dat geval geldt dus een opzegtermijn van 1 maand. De opzegtermijn mag echter niet minder dan 1 maand zijn en niet meer dan 3 maanden. Is dus tussen partijen afgesproken dat elke 5 maanden de huur moet worden betaald, dan is de opzegtermijn niet 5 maanden maar 3 maanden. En is er afgesproken dat de huur elke 14 dagen moet worden betaald, dan geldt er geen opzegtermijn van 14 dagen maar van 1 maand. Dit is geregeld in artikel 7:271 lid 5 onder van het Burgerlijk Wetboek.

Verhuurder en huurder mogen een andere opzeggingstermijn met elkaar afspreken, maar dat mag geen langere opzeggingstermijn voor huurder zijn dan de wettelijke opzeggingstermijn. Een afwijkende afspraak is nietig (ongeldig).

Tegen welk moment kan worden opgezegd?

Wettelijk is bepaald dat kan worden opgezegd:

‘tegen een voor de betaling van de huurprijs overeengekomen dag’

Dit is geregeld in artikel 7:271 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek.

In huurovereenkomsten is meestal opgenomen dat de huur maandelijks moet zijn betaald uiterlijk de 1e dag van de maand waarop de huurbetaling betrekking heeft. De huur van juli dient dus bijvoorbeeld uiterlijk 1 juli te zijn betaald, de huur van augustus uiterlijk 1 augustus, enzovoorts. In dat geval kan dus alleen worden opgezegd tegen de eerste van de maand.

Als de huurder dus bijvoorbeeld op 15 mei wil opzeggen, dan kan dat op z’n vroegst dus tegen 1 juli (15 mei + 1 maand = 15 juni, waarna de eerstvolgende ‘1e dag van de maand’ 1 juli is).

Wat moet in het opzeggingsbericht worden vermeld?

In het opzeggingsbericht moet de datum worden vermeld waartegen wordt opgezegd. De wet bepaalt dit niet expliciet, maar het volgt er wel impliciet uit. In tegenstelling tot bij de verhuurder, gelden voor de huurder geen eisen voor de inhoud van de opzegging.

Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?

Het kan voorkomen dat in het opzeggingsbericht een onjuiste datum wordt genoemd waartegen wordt opgezegd of dat er een te korte opzegtermijn wordt gehanteerd. De opzegging wordt dan automatisch omgezet in een opzegging tegen de eerst mogelijke opzeggingsdag. Dit wordt ook wel conversie genoemd. Dit is geregeld in artikel 7:271 lid 6 van het Burgerlijk Wetboek.

Voorbeeld:

Voor huurder geldt een opzegtermijn van 1 maand. Op 15 mei zegt hij de huurovereenkomst op. In zijn opzeggingsbericht noemt hij als datum waartegen hij opzegt 15 juni. Omdat tussen verhuurder en huurder is afgesproken dat de huur telkens uiterlijk de 1e van de maand moet zijn betaald, kan de huurder echter alleen maar tegen de 1e van de maand opzeggen (zie hiervoor). De huurder kon dus op z’n vroegst tegen 1 juli opzeggen en heeft dus een onjuiste datum in het opzeggingsbericht genoemd. De opzegging wordt in dat geval automatisch omgezet in een opzegging tegen 1 juli.

Zelfstandige of onzelfstandige woning?

Bij woonruimte die voor bepaalde tijd wordt verhuurd, gelden andere regels voor opzegging van een zelfstandige woning dan van een onzelfstandige woning. Het is dus van belang om eerst vast te stellen of het om zelfstandige of onzelfstandige woning gaat.

De wet omschrijft de zelfstandige woning als volgt in artikel 7:234 van het Burgerlijk Wetboek:

‘Onder zelfstandige woning wordt verstaan de woning welke een eigen toegang heeft en welke de bewoner kan bewonen zonder daarbij afhankelijk te zijn van wezenlijke voorzieningen buiten de woning.’

Bij wezenlijke voorzieningen kan worden gedacht aan een wc en/of badkamer. Een typisch voorbeeld van een onzelfstandige woning is een studentenkamer.

Een onzelfstandige woning is een woning die niet zelfstandig is, dus dat is duidelijk en behoeft geen verdere uitleg.

Hoe werkt opzegging door de verhuurder bij zelfstandige woonruimte die is verhuurd voor langer dan 2 jaar?

Verhuurt of huurt u een zelfstandige woonruimte voor 2 jaar of langer? En is sprake van opzegging door de verhuurder? Lees dan hieronder hoe dit werkt.

Bij verhuur van een zelfstandige woning voor een periode langer dan 2 jaar, gelden voor opzegging dezelfde regels als voor verhuur van woonruimte voor onbepaalde tijd. Zo kan er alleen rechtsgeldig worden opgezegd op grond van de in de wet genoemde opzeggingsgronden. Ook de vereisten voor de inhoud van de opzegging zijn hetzelfde. Verder geldt ook hier dat een opzegging tegen een onjuiste datum of waarbij een te korte opzegtermijn wordt gehanteerd automatisch wordt omgezet in een opzegging tegen de eerst mogelijke opzeggingsdag (zie hiervoor bij opzegging door de verhuurder van woonruimte voor onbepaalde tijd).

Het enige verschil is dat op z’n vroegst kan worden opgezegd tegen het einde van de afgesproken verhuurperiode.

Voorbeeld 1:

Verhuurder verhuurt een zelfstandige woning voor een periode van 2,5 jaar, te weten van 1 januari 2021 tot 1 juli 2023. Op 1 augustus 2021 is verhuurder de huurder zat en zegt hij de huurovereenkomst op. In het opzeggingsbericht noemt verhuurder 1 november 2021 als datum waartegen wordt opgezegd omdat de normale opzeggingstermijn voor verhuurder (op dat moment) 3 maanden bedraagt. Verhuurder kan echter niet tegen die datum opzeggen omdat hij een huurovereenkomst is aangegaan tot 1 juli 2023. Er kan dus op z’n vroegst tegen 1 juli 2023 worden opgezegd. De opzegging wordt daardoor automatisch omgezet in een opzegging tegen 1 juli 2023. [Ed, ik heb de data 2 jaar opgeschoven, want dit maakt het voorbeeld makkelijker te begrijpen]

Maar hoe zit het dan als de verhuurder niet of te laat opzegt en de afgesproken verhuurperiode afloopt? We wet bepaalt in dat geval dat de huurovereenkomst dan niet eindigt op het afgesproken moment, maar voor onbepaalde tijd wordt verlengd. Dit is geregeld in artikel ? BW:

'citaat'

--> conclusie (LR: Dit is wel interessant, maar is erg kort genoemd. Zou dit iets uitbreiden. Ook omdat ik het zo zelf niet begrijp. Want hoe verhoudt dit zich tot voorbeeld 2? Daar is vermeld dat de opzegtermijn wordt geconverteerd. Moet dan hierboven niet alleen worden vermeld wat er geldt als niet wordt opgezegd, dus niet ook te laat wordt opgezegd?

Voorbeeld 2:

In de hiervoor beschreven situatie zegt de verhuurder pas op 1 maart 2023 op tegen de afgesproken einddatum van 1 juli 2023. Omdat de huurder op dat moment al meer dan 2 jaar ononderbroken heeft gehuurd, bedraagt de opzegtermijn voor verhuurder op dat moment (3+2=) 5 maanden (zie hiervoor). Verhuurder kan dus niet opzeggen tegen 1 juli 2023 omdat dat 4 maanden na zijn opzegging is [LR: klopt dit?] De gehanteerde opzeggingstermijn is dus te kort en verhuurder kan op z’n vroegst opzeggen tegen 1 augustus 2023. De opzegging wordt dus automatisch omgezet in een opzegging tegen 1 augustus 2023.

LR: Dit voorbeeld klopte niet meer zie ik vanwege de aanpassing van de jaartallen ;-) Dus ook deze jaartallen aangepast (+2 jaar)



Opzegging bij 290-bedrijfsruimte

Hieronder wordt uitgebreid toegelicht hoe opzegging van het huurcontract bij 290-bedrijfsruimte werkt en welke regels daarbij gelden.

Vraag 1

Antwoord 1



Opzegging bij 230a-ruimte

Hieronder wordt uitgebreid toegelicht hoe opzegging van het huurcontract bij 230a-ruimte werkt en welke regels daarbij gelden.

Vraag 1

Antwoord 1

Vraag 2

Antwoord 2



Direct hulp nodig bij huuropzegging? Bel ons voor gratis huurrecht advies

Bel ons gerust als u wilt sparren met een gespecialiseerde advocaat huurrecht. Dan bespreken wij samen hoe u het beste kunt omgaan met de huuropzegging.

  • In 1 minuut doorverbonden met een gespecialiseerde advocaat huurrecht
  • Samen sparren over uw huurzaak
  • Vrijblijvend juridisch advies over de beste aanpak
  • Op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur (lokaal tarief)


Wij bieden gratis huurrecht advies aan voor:

  • zakelijke verhuurders
  • zakelijke huurders (zoals bedrijven)
  • particuliere verhuurders (zoals vastgoedbeleggers)

Bel ons op 010 - 820 028 4

Of laat ons u vrijblijvend terugbellen door hieronder uw contactgegevens in te vullen. Dan bellen wij u zodra het u uitkomt. Dit is praktisch als u contact wilt opnemen buiten onze openingstijden.

Contact opnemen voor gratis huurrecht advies 

Ja, neem vrijblijvend contact met mij op voor gratis advies.

 

Naam*:
Bedrijfsnaam:
Telefoon*:
Hoogte vordering:
Uw bericht*:
Velden met een * zijn verplicht

Inhoudsopgave oude tekst

 

  • Wanneer is sprake van woonruimte?
  • Woonruimte voor onbepaalde tijd verhuurd
    • Opzegging door verhuurder
      • In welke gevallen kan worden opgezegd?
      • Wat is de opzegtermijn?
      • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
      • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
      • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
    • Opzegging door huurder
      • In welke gevallen kan worden opgezegd?
      • Wat is de opzegtermijn?
      • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
      • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
      • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
  • Woonruimte voor bepaalde tijd verhuurd
    • Zelfstandige of onzelfstandige woonruimte?
      • Zelfstandige woonruimte
        • Verhuurperiode langer dan 2 jaar
          • Opzegging door verhuurder
            • In welke gevallen kan worden opgezegd?
            • Wat is de opzegtermijn?
            • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
            • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
            • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
          • Opzegging door huurder
            • In welke gevallen kan worden opgezegd?
            • Wat is de opzegtermijn?
            • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
            • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
            • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
        • Verhuurperiode 2 jaar of korter
          • Beëindiging door verhuurder
            • Geen opzegging maar beëindigingsaanzegging
            • In welke gevallen kan de overeenkomst worden beëindigd?
            • Welke termijnen gelden er?
            • Tegen welk moment kan de verhuurder de overeenkomst beëindigen?
            • Wat moet er in de beëindigingsaanzegging staan?
            • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late beëindigingsaanzegging?
          • Opzegging door huurder
            • In welke gevallen kan worden opgezegd?
            • Wat is de opzegtermijn?
            • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
            • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
            • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
      • Onzelfstandige woonruimte
        • Verhuurperiode langer dan 5 jaar
          • Opzegging door verhuurder
            • In welke gevallen kan worden opgezegd?
            • Wat is de opzegtermijn?
            • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
            • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
            • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
          • Opzegging door huurder
            • In welke gevallen kan worden opgezegd?
            • Wat is de opzegtermijn?
            • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
            • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
            • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
        • Verhuurperiode 5 jaar of korter
          • Beëindiging door verhuurder
            • Geen opzegging maar beëindigingsaanzegging
            • In welke gevallen kan de overeenkomst worden beëindigd?
            • Welke termijnen gelden er?
            • Tegen welk moment kan de verhuurder de overeenkomst beëindigen?
            • Wat moet er in de beëindigingsaanzegging staan?
            • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late beëindigingsaanzegging?
          • Opzegging door huurder
            • Opzegging door huurder
              • In welke gevallen kan worden opgezegd?
              • Wat is de opzegtermijn?
              • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
              • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
              • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
        • Bijzondere regels voor opzegging bij hospitahuur

  • Opzegging bij 290-bedrijfsruimte en 230a-ruimte

    • 290-bedrijfsruimte of 230a-ruimte?

    • Opzegging bij 290-bedrijfsruimte
      • Verhuurperiode 2 jaar of korter
        • Opzegging door verhuurder
          • In welke gevallen kan worden opgezegd?
          • Wat is de opzegtermijn?
          • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
          • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
          • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
        • Opzegging door huurder
          • In welke gevallen kan worden opgezegd?
          • Wat is de opzegtermijn?
          • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
          • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
          • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
      • Verhuurperiode langer dan 2 jaar of voor onbepaalde tijd
        • Opzegging door verhuurder
          • In welke gevallen kan worden opgezegd?
          • Wat is de opzegtermijn?
          • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
          • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
          • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
        • Opzegging door huurder
          • In welke gevallen kan worden opgezegd?
          • Wat is de opzegtermijn?
          • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
          • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
          • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?

    • Opzegging bij 230a-ruimte
      • Verhuurperiode voor onbepaalde tijd
        • Opzegging door verhuurder
          • In welke gevallen kan worden opgezegd?
          • Wat is de opzegtermijn?
          • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
          • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
          • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
          • Ontruimingsbescherming huurder
        • Opzegging door huurder
          • In welke gevallen kan worden opgezegd?
          • Wat is de opzegtermijn?
          • Tegen welk moment kan worden opgezegd?
          • Wat moet in het opzeggingsbericht staan?
          • Wat zijn de consequenties van onjuiste of te late opzegging?
      • Verhuurperiode voor bepaalde tijd

To do:

Link toevoegen in tekst: Meer informatie over opzegging van het huurcontract door de verhuurder op huurachterstand