Steunvordering onderzoek

Steunvordering nodig om af te rekenen met uw wanbetaler?

steunvordering faillissementZelfs een hardnekkige wanbetaler kan tot betaling worden geforceerd als zijn faillissement wordt aangevraagd.

Wanbetalers gaan namelijk snel overstag als zij het risico lopen (persoonlijk) failliet te worden verklaard. Want niemand wil door het spreekwoordelijke putje worden gespoeld.

Het faillissement aanvragen biedt daarom vaak de beste kans op betaling. Maar hiervoor is wel een steunvordering vereist. 

Het lastige is dat een steunvordering meestal niet bekend is. U hebt als schuldeiser immers geen inzage in de administratie van uw debiteur.

Zonder steunvordering hebt u dus een probleem, want:

  • zonder steunvordering geen faillissementsaanvraag
  • zonder faillissementsaanvraag geen betaling
  • zonder betaling komt uw wanbetaler ermee weg (!)


Wat is een steunvordering?

Een steunvordering is een vordering op uw debiteur van een andere schuldeiser die bij een faillissementsaanvraag kan worden gebruikt om aan te tonen dat uw debiteur is opgehouden te betalen. Als deze faillissementssituatie kan worden aangetoond, kan de rechtbank het faillissement van de schuldenaar uitspreken.

Voor de betekenis van steunvordering biedt de faillissementswet geen wettelijke definitie. Wel blijkt uit de wet en rechtspraak aan welke vereisten een steunvordering moet voldoen.

Steunvordering onderzoek

Waarom ons onderzoek de beste kans biedt om een steunvordering te vinden? 

  • Wij bevragen ca. 250 partijen en de Belastingdienst
  • Wij zoeken zowel landelijk als regionaal in de regio van uw debiteur
  • Hoog slagingspercentage
  • Uitgevoerd door gespecialiseerde incasso advocaten
  • Bij spoed dezelfde werkdag mogelijk
  • Vaste prijs van slechts € 347 excl. BTW
  • Veel tevreden klanten waaronder veel advocatenkantoren



Ja, ik wil het steunvordering onderzoek laten uitvoeren

Mr. Joey Visser van Advocatenkantoor JMV: "Binnen no time waren er maar liefst 5 steunvorderingen gevonden" Mr. Joey Visser van Advocatenkantoor JMV: "Binnen no time waren er maar liefst 5 steunvorderingen gevonden"

Een steunvordering vinden voor een faillissementsaanvraag kost mij vaak veel tijd, dus ik ben via Google gaan zoeken of dit ook sneller en praktischer kon. Ik stuitte toen op het steunvordering-onderzoek van e-Legal. Ik heb dat laten uitvoeren in een zaak, waarvan ik al vermoedde dat de debiteur veel meer schuldeisers onbetaald liet. Binnen no time waren er maar liefst 5 steunvorderingen gevonden van schuldeisers in het hele land. Hiermee kon het faillissement van deze debiteur worden aangevraagd! Echt een aanrader als je als advocaat geen uren kwijt wilt zijn aan het afbellen van deurwaarders.

Mr. Chantalle van Goethem van Lawyers Alliance: "Alleen maar positieve ervaringen op het gebied van onderzoek naar steunvorderingen" Mr. Chantalle van Goethem van Lawyers Alliance: "Alleen maar positieve ervaringen op het gebied van onderzoek naar steunvorderingen"

e-Legal werkt snel, deskundig en is zeer resultaatgericht. Ik heb met dit kantoor alleen maar positieve ervaringen op het gebied van onderzoek naar steunvorderingen en zal dit kantoor zeker blijven inzetten.

Mr. Harry van Straten van Fluvius Advocatuur: "Zodra ik weer een steunvordering nodig heb, meld ik mijzelf weer" Mr. Harry van Straten van Fluvius Advocatuur: "Zodra ik weer een steunvordering nodig heb, meld ik mijzelf weer"

Zelf allerlei incassobureaus en deurwaarders bellen voor een steunvordering schiet niet op. Je bent al snel meer dan een uur bezig met het bellen of faxen van 10 partijen, laat staan als je bij ruim 100 partijen zou informeren, zoals e-Legal doet in het kader van dit onderzoek. Ik verwachtte eerst niet zo veel van het onderzoek. Zeker niet voor die prijs, maar ik moet zeggen: de behaalde resultaten spreken voor zich. Zodra ik weer een steunvordering nodig heb, meld ik mijzelf weer.

Kosten steunvordering onderzoek

Onze vaste prijs voor een onderzoek naar steunvorderingen bedraagt € 347 per onderzochte debiteur (exclusief BTW). Bij spoed geldt een spoedtoeslag (factor 1,5/150%). Voor de kosten ontvangt u een voorschotfactuur. Het onderzoek wordt uitgevoerd na ontvangst van uw betaling.


Veelgestelde vragen over ons steunvordering onderzoek

steunvordering zoekenWilt u meer weten over ons steunvordering onderzoek? Dan beantwoorden wij uw vragen uiteraard graag. Hieronder geven wij antwoord op veelgestelde vragen:

  1. Welke partijen benaderen jullie in het kader van het onderzoek?

  2. Hoe groot is de kans dat er een steunvordering wordt gevonden?

  3. Hoe lang duurt het onderzoek?



1. Welke partijen benaderen jullie in het kader van het onderzoek?

Wij informeren in het kader van het onderzoek bij ca. 250 partijen die actief zijn op incassogebied. Wij benaderen incassobureaus, deurwaarders, advocatenkantoren en de Belastingdienst.

Ons onderzoek wordt zowel landelijk als regionaal - in de regio van uw debiteur - uitgevoerd. Dus ook lokale deurwaarders worden aangeschreven.

Is uw debiteur bijvoorbeeld gevestigd in Amsterdam, dan benaderen wij behalve de incassopartijen die landelijk actief zijn, ook deurwaarders, incasso advocaten en incassobureaus in Amsterdam maar ook in de rest van Noord-Holland.

Hoewel het onderzoek dus grondig wordt uitgevoerd, is het onderzoek wel beperkt tot het bevragen van de bovenvermelde partijen. Wij benaderen daarnaast geen andere partijen op verzoek.

2. Hoe groot is de kans dat er een steunvordering wordt gevonden?

Wij stropen de mouwen op en gaan grondig aan de slag. Daarom zijn wij vaak succesvol in het vinden van een of meerdere steunvorderingen. Om deze reden verricht ons kantoor dit onderzoek zowel in eigen incassozaken als in zaken van andere advocatenkantoren, incassobureaus en deurwaarders.

steunvordering vindenHet slagingspercentage voor het vinden van een steunvordering bedraagt gemiddeld genomen ca. 75%. Uiteraard is de slagingskans in een concreet onderzoek afhankelijk van de debiteur in kwestie. Notoire wanbetalers komen sneller aan het licht dan partijen die (om strategische redenen) slechts een of enkele schuldeisers onbetaald laten.

Ondanks ons hoge slagingspercentage kan er logischerwijs niet altijd een steunvordering worden gevonden. Toch kan ook die informatie bruikbaar zijn voor u als schuldeiser. Want als er geen steunvorderingen kunnen worden gevonden, dan heeft uw debiteur hoogstwaarschijnlijk niet zo veel schuldeisers en is de verhaalspositie mogelijk minder slecht dan gedacht. Wellicht biedt beslaglegging dan een goed alternatief om uw vordering te incasseren.


3. Hoe lang duurt het onderzoek?

Wij kunnen het onderzoek binnen enkele werkdagen uitvoeren. Bij spoed kan het onderzoek dezelfde werkdag of de werkdag daarna worden uitgevoerd.

Nadat het onderzoek is uitgezet, blijkt doorgaans tussen 1 tot 3 weken of er steunvorderingen bestaan. Dit betreft de gemiddelde reactietijd die nodig is voor de partijen die in het kader van het onderzoek worden benaderd. Het kan voorkomen voor dat er nog dezelfde dag een steunvordering wordt gevonden, maar dat is uitzondering. De partijen die worden benaderd zullen immers in veel gevallen moeten overleggen met de eigen cliënt. Als de cliënt een steunvordering wil verlenen, dan dienen de onderliggende bewijsstukken nog te worden opgevraagd. De eventuele medewerking van een andere schuldeiser berust overigens op vrijwilligheid. Er kan geen steunvordering worden afgedwongen. De Belastingdienst reageert doorgaans nog wat later, maar verleent vaak wel een steunvordering. Dit is dus het afwachten waard.

Het onderzoek moet tijdig worden uitgevoerd. Gezien het voorgaande kan het enige tijd vergen voordat er bewijsstukken van een steunvordering beschikbaar zijn. Bij een lopende faillissementsaanvraag moet u als aanvrager van een faillissement dus zo mogelijk aanhouding (uitstel) verzoeken aan de rechtbank om alsnog een steunvordering te kunnen indienen op de eerstvolgende mondelinge behandeling. Let op: het is niet zonder meer mogelijk om aanhouding te verkrijgen. Zoek bij voorkeur dus eerst een steunvordering en vraag daarna het faillissement aan.



Ja, ik wil het steunvordering onderzoek laten uitvoeren

Mr. Annemieke Berkhout van Berkhout de Lange Advocaten: "Ik kan het onderzoek naar steunvorderingen zeker aanraden" Mr. Annemieke Berkhout van Berkhout de Lange Advocaten: "Ik kan het onderzoek naar steunvorderingen zeker aanraden"

Op de website van e-Legal vond ik veel bruikbare tips voor het zoeken van steunvorderingen. Ik kan het onderzoek naar steunvorderingen zeker aanraden. Er zal niet altijd een steunvordering gevonden kunnen worden, maar de kans om een steunvordering te vinden is wel zo groot mogelijk met dit onderzoek. Goed initiatief!

Mr. Irene Tax van Quint Legal B.V.: "Snel resultaat, goede service en communicatie!" Mr. Irene Tax van Quint Legal B.V.: "Snel resultaat, goede service en communicatie!"

Snel resultaat, goede service en communicatie!

Mr. Jacobine van der Klooster van Penrose law: "Mocht je op zoek zijn naar een steunvordering en een kantoor die hierover meer duidelijkheid kan verschaffen, dan ben je bij E-legal aan het goede adres." Mr. Jacobine van der Klooster van Penrose law: "Mocht je op zoek zijn naar een steunvordering en een kantoor die hierover meer duidelijkheid kan verschaffen, dan ben je bij E-legal aan het goede adres."

Mocht je op zoek zijn naar een steunvordering en een kantoor die hierover meer duidelijkheid kan verschaffen, dan ben je bij E-legal aan het goede adres. We werden snel geholpen en de communicatie van en met ons contactpersoon (de heer H. Kanhai) was erg duidelijk!

Veelgestelde vragen over steunvorderingen

Wilt u meer weten over steunvorderingen? Dan beantwoorden wij uw vragen uiteraard graag. Hieronder geven wij antwoord op veelgestelde vragen:

  1. Welke steunvordering is wel of niet bruikbaar?

  2. Hoe moet een steunvordering worden gebruikt bij een faillissementsaanvraag?

  3. Kan ik ook zelf een steunvordering zoeken? Bekijk onze 7 gratis tips

  4. Is het mogelijk om een faillissement aan te vragen zonder steunvordering?



1. Welke steunvordering is wel of niet bruikbaar?

Niet iedere vordering is bruikbaar als steunvordering. Hieronder lichten wij toe welke soort steunvorderingen wel of niet bruikbaar zijn. Voor meer informatie zijn links opgenomen naar de beschikbare jurisprudentie over steunvorderingen op rechtspraak.nl

(On)betwiste steunvordering

Een serieus betwiste steunvordering is niet bruikbaar. De reden hiervoor is dat een faillissementsrechter na summier onderzoek moet kunnen vaststellen of er sprake is van een faillissementssituatie. Dit is niet mogelijk als het vorderingsrecht onvoldoende vaststaat.

Een vordering die slechts gedeeltelijk wordt betwist, maar desondanks volledig onbetaald wordt gelaten, is wel bruikbaar als steunvordering. In dat geval wordt het onbetwiste deel immers ook niet betaald, waarmee de faillissementssituatie wel kan worden aangetoond.

Let op: de ene rechter is de andere niet. Het kan voorkomen dat de ene rechter terughoudender is dan zijn collega, waardoor een faillissementsaanvraag ten onrechte wordt afgewezen. Het tegenovergestelde is echter ook mogelijk. Zeker als er tussen partijen discussie bestaat over het vorderingsrecht van de aanvrager of de steunvorderaar.

Rechters nemen betwistingen van vorderingen door debiteuren lang niet altijd serieus, dus zelfs dan bestaat het risico voor de debiteur om failliet te worden verklaard.

(Niet) opeisbare steunvordering

Een steunvordering is doorgaans opeisbaar, maar ook een niet opeisbare steunvordering is bruikbaar. Bij gebruik van een niet-opeisbare steunvordering dient de vordering van de aanvrager echter wel opeisbaar te zijn. Vereist is immers dat er minimaal een opeisbare vordering bestaat die onbetaald wordt gelaten. Een steunvordering waarvoor een betalingsregeling is getroffen, is dus in beginsel ook bruikbaar.

Achtergestelde steunvordering

Een achtergestelde vordering, zoals een achtergestelde lening, die pas bij liquidatie hoeft te worden voldaan, is in beginsel niet bruikbaar als enige steunvordering omdat er dan geen sprake is van een faillissementssituatie (HR 27-06-2008, ECLI:NL:HR:2008:BD1380). Met 'achtergesteld' wordt bedoeld dat de vordering een lagere rang heeft (dan bijvoorbeeld concurrente vorderingen).

Toekomstige steunvordering

Een vordering is toekomstig als deze pas in de toekomst ontstaat. Een dergelijke vordering is niet geschikt als steunvordering omdat onvoldoende zeker is dat zo'n vordering daadwerkelijk zal ontstaan.

Steunvordering hypotheek

Ook een steunvordering die toeziet op een hypotheekschuld is bruikbaar. Dit geldt ook als er nog geen sprake is van een betalingsachterstand ten aanzien van de aflossing van de hypotheekschuld. Hoewel een dergelijke steunvordering in beginsel bruikbaar is, wil dit niet zeggen dat een dergelijke vordering altijd voldoende is om een faillissementssituatie aan te tonen. Er dient immers ook te worden aangetoond dat de debiteur is opgehouden te betalen.

Steunvordering ander bedrijfsonderdeel (intercompany)

Een vordering van een ander bedrijfsonderdeel in dezelfde groep (intercompany) levert doorgaans geen bruikbare steunvordering op. Rechters toetsen in dit soort gevallen kritisch of er sprake is van een 'echte steunvordering' en niet van een vordering die is gecreëerd met het oog op het vinden van een steunvordering. Ook wordt kritischer getoetst of een debiteur in de situatie verkeert van te hebben opgehouden te betalen, zeker als door een ander bedrijfsonderdeel geen aanspraak wordt gemaakt op terugbetaling van een intercompany lening (Gerechtshof 01-03-2011, ECLI:NL:GHSHE:2011:BV2217)

Steunvordering cederen/overdragen

Hetzelfde geldt voor vorderingen die (deels) worden gecedeerd (overgedragen) aan andere bedrijfsonderdelen of aan derden. Rechters toetsen ook in dit soort gevallen of er wel sprake is van een 'echte steunvordering'.

Steunvordering uit dezelfde rechtsverhouding als aanvrager

Een steunvordering die zijn grondslag vindt in dezelfde rechtsverhouding als de vordering van de aanvrager van het faillissement is evenwel bruikbaar (HR 10-06-1988, NJ 1988, 845, LJN AC1502, ECLI:NL:HR:1988:AC1502).

Hoogte steunvordering

Juridisch gezien maakt het niet uit of een steunvordering hoog of laag is. Idealiter is een steunvordering echter relatief hoog. Een lage steunvordering kan immers gemakkelijker worden betaald, waardoor er geen steunvordering meer beschikbaar is (zie hieronder onder 'Moment bestaan steunvordering'). Het faillissement aanvragen met een enkele steunvordering van een paar honderd euro is derhalve niet verstandig. De hoogte van de steunvordering hoeft overigens niet vast te staan, dus zo lang kan worden aangetoond dat er een steunvordering bestaat, hoeft niet te worden gediscussieerd over de omvang ervan.

Ook andere vorderingen dan geldvorderingen

Ook andere vorderingen dan geldvorderingen kunnen als steunvordering worden gebruikt. Voldoende is dat het gaat om een vordering die ter verificatie in het faillissement kan worden ingediend. Zo kunnen ook de vordering tot het verrichten van onderhoud en de vordering tot het verschaffen van het genot van een zaak die voortvloeit uit een duurovereenkomst, een bruikbare steunvordering opleveren (HR 11-07-2014, ECLI:NL:HR:2014:1681). In de praktijk komt het overigens vrijwel niet voor dat andere vorderingen dan geldvorderingen als steunvorderingen worden gebruikt.

Moment bestaan steunvordering: in eerste aanleg

Zeer relevant is de vraag op welk moment er een steunvordering moet bestaan. Een steunvordering kan immers worden voldaan om het faillissement te doorkruisen. Wanneer de steunvordering wordt betaald na ingesteld verzet of hoger beroep, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Want dan kan achteraf blijken dat het faillissement onterecht is aangevraagd met alle aansprakelijkheidsrisico's van dien voor de aanvrager van het faillissement.

De steunvordering dient te bestaan op het moment waarop de rechter beslist op de faillissementsaanvraag. Dit geldt zowel voor de rechter die in eerste aanleg moet oordelen over de faillissementsaanvraag als voor de rechter die het hoger beroep van het faillissementsverzoek behandelt. Dit wordt een zogenaamde 'ex nunc' (zoals de situatie nu is) toetsing genoemd (HR 05-06-2015, ECLI:NL:HR:2015:1473).

Dit betekent dat een faillissementsaanvraag kan worden gedwarsboomd als de debiteur alsnog de steunvordering(en) voldoet. Om deze reden verdient het aanbeveling om de bewijsstukken waaruit de steunvorderingen blijken (zoals een factuur of vonnis) pas op de mondelinge behandeling in het geding te brengen en daarover vooraf geen mededelingen te doen aan de debiteur.

Verder dienen er bij voorkeur meerdere steunvorderingen beschikbaar te zijn, zodat de debiteur het faillissement niet kan doorkruisen door de enige bekende steunvordering te betalen.

Een debiteur kan een eenmaal uitgesproken faillissement overigens niet meer ongedaan maken door na faillissement alsnog de vordering van de aanvrager te voldoen als de debiteur op de faillissementsaanvraag is gehoord. Het heeft dus geen nut voor een debiteur om in die situatie de vordering van de aanvrager alsnog te betalen en vervolgens hoger beroep in te stellen (HR 10-11-2006, ECLI:NL:HR:2006, AY6204). Echter, is de debiteur niet gehoord op de faillissementsaanvraag, dan kan de debiteur in verzet gaan, waarbij dit niet geldt (HR 05-06-2015, ECLI:NL:HR:2015:1473).

Verder blijven steunvorderingen bestaan zo lang deze niet daadwerkelijk zijn voldaan. Het is dus niet voldoende om slechts betaling van de steunvorderingen toe te zeggen, ook niet als daarvoor zekerheid beschikbaar is en voldoening van de steunvorderingen kan plaatsvinden onder de voorwaarde dat de vernietiging van het faillissement wordt uitgesproken (HR 25-05-2018, ECLI:NL:HR:2018:774).

Moment bestaan steunvordering: in hoger beroep

Het voorgaande geldt in het bijzonder in hoger beroep omdat ook de appelrechter moet uitgaan van de situatie ten tijde van het hoger beroep. Het levert dus een probleem op als de beschikbare steunvorderingen alsnog worden voldaan voorafgaand aan het hoger beroep, ook als deze door derden worden voldaan (HR 17-01-2014, ECLI:NL:HR:2014:98).

Gelukkig brengt de aard van de procedure in hoger beroep, waarin met spoed wordt beslist, mee dat nieuwe feiten en stukken die toezien op het bestaan van voldoende steunvorderingen in een laat stadium mogen worden aangevoerd (HR 11-07-2008, ECLI:NL:HR:2008:BD3705). Zo laat dat de rechter in hoger beroep zelfs acht moet slaan op bewijsstukken die worden ingediend na de mondelinge behandeling, maar vóór de uitspraak (HR 03-05-2013, ECLI: NL:HR:2013:BZ1058).

Wij adviseren dan ook om zo nodig meer steunvorderingen te zoeken als er in hoger beroep wordt gegaan.

Steunvordering zonder toestemming steunvorderaar

Hoewel de term 'steunvordering' lijkt te impliceren dat de betreffende schuldeiser de faillissementsaanvraag met zijn vordering ondersteunt, is dit niet vereist. Zelfs als de schuldeiser protesteert tegen het gebruik van zijn vordering als steunvordering, kan deze vordering worden gebruikt als steunvordering en kan het faillissement worden uitgesproken.

Hetzelfde geldt voor steunvorderingen van schuldeisers die zelf niet op betaling aandringen. Dit komt bijvoorbeeld voor als er een betalingsregeling is getroffen. Ook is het niet relevant of een schuldeiser waarvan een steunvordering wordt gebruikt, bekend is met de faillissementsaanvraag.

Praktisch gezien dienen er uiteraard wel bewijsstukken van de steunvordering beschikbaar te zijn, maar zo lang die voor handen zijn, heeft de rechtbank geen boodschap aan eventuele bezwaren van andere schuldeisers.

Steunvordering van schuldeiser met eigen belang bij aanvraag

Het kan voorkomen dat een schuldeiser een steunvordering verstrekt omdat hij een eigen belang heeft bij het faillissement van een schuldenaar. Ook dit staat niet aan gebruik van een dergelijke steunvordering in de weg (HR 18-06-1982, NK 1983, 1, LJN AG4412, ECLI:NL:PHR:1982:AG4412).

Ja, ik wil het steunvordering onderzoek laten uitvoeren


2. Hoe moet een steunvordering worden gebruikt bij een faillissementsaanvraag?

De aanvrager dient in het faillissementsverzoek zowel te stellen dat hij een vordering op de debiteur heeft die onbetaald wordt gelaten, als dat de debiteur nog meer schuldeisers heeft die hij onbetaald laat, en dat de debiteur daarom verkeert in de toestand dat hij heeft opgehouden te betalen. Hiertoe kan de onderstaande voorbeeldtekst worden gebruikt, die afkomstig is uit ons model faillissementsrekest:

'Ondanks herhaalde aanmaningen en sommaties blijft gerekwestreerde in gebreke de vordering van verzoek(st)er te voldoen. Gerekwestreerde laat daarnaast nog een of meerdere vorderingen van een of meerdere schuldeisers onbetaald en verkeert derhalve in de toestand van te hebben opgehouden te betalen. Verzoek(st)er heeft derhalve recht en belang het faillissement van gerekwestreerde aan te vragen.'

U doet er als aanvrager van een faillissement verstandig aan om in het faillissementsverzoek niet meer dan dit te stellen ten aanzien van de steunvordering(en). Het verdient namelijk sterke aanbeveling om de steunvorderingen pas later - ten tijde van de mondelinge behandeling - in het geding te brengen.

Een steunvordering is niet nodig als het faillissement wordt verzocht op verzoek van meerdere partijen, want dan blijkt de vereiste 'pluraliteit van schuldeisers' al uit de omstandigheid dat er meerdere verzoekers zijn die samen het faillissement aanvragen. In deze situatie kan de onderstaande voorbeeldtekst worden gebruikt:

'Ondanks herhaalde aanmaningen en sommaties blijft gerekwestreerde in gebreke de vordering van verzoek(st)ers te voldoen. Gezien de pluraliteit van verzoek(st)ers staat de pluraliteit van schuldeisers vast. Gerekwestreerde laat daarnaast nog een of meerdere vorderingen van een of meerdere schuldeisers onbetaald en verkeert derhalve in de toestand van te hebben opgehouden te betalen. Verzoek(st)ers hebben derhalve recht en belang het faillissement van gerekwestreerde aan te vragen.

Over het algemeen is er echter een steunvordering nodig omdat een schuldeiser het faillissement vrijwel altijd op eigen verzoek zal aanvragen. Vaak dient dus op zoek te worden gegaan naar een bruikbare steunvordering.

Ja, ik wil het steunvordering onderzoek laten uitvoeren


3. Kan ik ook zelf een steunvordering zoeken? Bekijk onze 7 gratis tips

Wij geven hieronder 7 tips om zelf een steunvordering te zoeken.

1. Steunvordering zoeken via internet

U kunt via internet een steunvordering zoeken. Bijvoorbeeld via Google. Zoek hierbij met zoekwoorden zoals 'steunvordering', 'steunvordering zoeken', 'steunvordering faillissement', 'steunvordering gezocht', etc. in combinatie met de (bedrijfs)naam van uw debiteur. Een enkele keer kan een steunvordering worden gevonden via fora of door zelf een oproep op een forum te plaatsen.

2. (Geen) steunvordering zoeken in database/register

Er bestaan websites met registers waar u tegen betaling kunt zoeken naar steunvorderingen. Let er hierbij op dat de databases doorgaans niet goed gevuld of actueel zijn. Onze ervaring is dat dergelijke registers vrijwel nooit een bruikbare steunvordering opleveren. De reden hiervoor is dat er vrijwel geen (incasso)partijen zijn die (actuele) data aanleveren aan dergelijke databases.

3. Steunvordering leverancier

Mogelijk heeft een van uw relaties ook een vordering op uw debiteur. U kunt ook navraag doen bij bekende leveranciers van uw debiteur. Mogelijk laat uw debiteur ook andere leveranciers onbetaald.

4. Steunvordering verhuurder

Ook de verhuurder van een debiteur kan mogelijk een steunvordering verstrekken. Verhuurders gaan hiertoe niet snel over, maar zijn doorgaans wel bereid mee te werken als de huurlocatie op die wijze sneller vrijkomt. Bij een eventueel faillissement komt de huurlocatie (na opzegging door de curator) immers sneller vrij dan in geval van het doorlopen van de reguliere gerechtelijke procedures, waarin dan ontbinding en ontruiming moet worden gevorderd. Bovendien zijn de kosten van een dergelijke procedure voor de verhuurder doorgaans hoger dan de kosten van een faillissementsaanvraag, waarvoor slechts een steunvordering hoeft te worden verstrekt.

5. Steunvordering werknemer

Een werknemer die zijn salaris niet (tijdig) ontvangt, heeft een eigen belang bij een mogelijk faillissement van zijn werkgever. Door een steunvordering te verlenen, zou het faillissement immers kunnen volgen. Bij een faillissement wordt de loonbetaling (binnen bepaalde grenzen) immers overgenomen door het UWV. Een werknemer van een debiteur kan dan ook geschikte schuldeiser zijn om een bruikbare steunvordering te verlenen.

6. Steunvordering bank

Een bank heeft doorgaans geen belang bij een faillissement, dus zal in de regel geen steunvordering verlenen. Een bank heeft in verband met het verstrekte rekening-courant krediet doorgaans immers zekerheidsrechten bedongen, zoals pandrechten of hypotheekrechten, of een borgstelling. Een bank zal er dan ook de voorkeur aan geven om deze zekerheidsrechten uit te winnen, bij voorkeur voordat er sprake is van een faillissementssituatie.

Hoewel een bank in de regel dus geen steunvordering zal verlenen, kan het bestaan van een schuld aan de bank natuurlijk wel uit de jaarrekeningen van de debiteur blijken. Deze jaarrekeningen kunnen worden opgevraagd en kunnen als bewijsstukken worden gebruikt voor (steun)vordering van de bank, zelfs als de debiteur de rente en aflossingstermijnen voor de schuld in rekening-courant regelmatig voldoet (Conclusie Procureur-Generaal HR 16-11-2007, ECLI:NL:PHR:2007:BB3771). Let er hierbij wel op dat een jaarrekening nooit de actuele stand van zaken weergeeft. Het spreekt echter voor zich dat een relatief hoge rekening-courant schuld het jaar daarop zelden volledig zal zijn afgelost.


Pas op: voorkom een conflictsituatie en aansprakelijkstelling (!)

Zelf informeren in het netwerk van de debiteur kan tot een conflictsituatie en aansprakelijkstelling leiden! Het risico is immers groot dat het de debiteur ter ore komt dat u navraag doet over zijn betalingsgedrag. Onder omstandigheden kan dit zelfs onrechtmatig zijn. Pas daarom op bij het zelf zoeken van steunvorderingen en voorkom een aansprakelijkstelling van uw debiteur. Om deze reden verstrekken wij geen voorbeeldbrief voor het zoeken van steunvorderingen. Het laten uitvoeren van een onderzoek naar steunvorderingen bij partijen die actief zijn op incassogebied is een veiliger en effectiever alternatief dan navraag doen in het netwerk van de debiteur.


Ja, ik wil het steunvordering onderzoek laten uitvoeren


7. Steunvordering Belastingdienst

Het is ook mogelijk om bij de Belastingdienst te informeren of de Belastingdienst als steunvorderaar wil optreden. De debiteur kan als belastingschuldige immers een belastingschuld bij de fiscus hebben. In de praktijk komt het vaak voor dat een openstaande belastingschuld bij de Belastingdienst als steunvordering wordt gebruikt.

De Belastingdienst verstrekt uitsluitend gegevens over een belastingschuld als dit in het belang van de invordering van de belastingschuld is. Als bij de debiteur in kwestie meer dan 50 werknemers werkzaam zijn, geldt als aanvullend vereiste dat voor verstrekking van de gegevens voorafgaande toestemming vereist is van het Ministerie van Financiën. Tot slot geldt dat de Belastingdienst de gegevens uitsluitend schriftelijk verstrekt. Bellen met de Belastingdienst voor een steunvordering heeft dus geen nut. Voor meer informatie zie de Leidraad invordering 2008.

Het is onze ervaring dat de Belastingdienst geen informatie verstrekt aan particuliere of zakelijke schuldeisers. Dan zou iedereen immers kunnen informeren naar de belastingschulden van zijn buurman. Om deze reden verstrekken wij hiervoor geen voorbeeldbrief.

Onze ervaring is dat de Belastingdienst in veel gevallen een steunvordering verstrekt. Een steunvordering van de Belastingdienst is zeer bruikbaar en is doorgaans ruim voldoende om het faillissement van de debiteur te kunnen bewerkstelligen. Een debiteur kan een steunvordering van de Belastingdienst immers niet eenvoudig betwisten. De rechter zal het bestaan van de belastingschuld - en daarmee de steunvordering - ook snel aannemen, zelfs als er bezwaar of beroep is ingesteld. Daarom informeren wij altijd bij de Belastingdienst in het kader van het onderzoek naar steunvorderingen.

steunvordering belastingdienst

Ondanks dat er sprake kan zijn van een belastingschuld, verleent de Belastingdienst niet altijd een steunvordering. De Belastingdienst hanteert geen vast beleid op dit punt. Belastingambtenaren reageren zeer verschillend op onze informatieverzoeken. Wij ontvangen in onze praktijk uiteenlopende reacties van de Belastingdienst:

  1. De Belastingdienst meldt geen steunvordering te kunnen verlenen omdat er geen sprake is van een belastingschuld.

  2. De Belastingdienst meldt geen mededelingen te kunnen doen vanwege haar geheimhoudingsplicht (dit standpunt is juridisch gezien niet correct gezien de Leidraad invordering 2008).

  3. De Belastingdienst meldt een steunvordering te verlenen, maar meldt niet hoe hoog de belastingschuld is en verstrekt ook geen actuele specificatie van de belastingschuld. Soms wordt vermeld dat over de hoogte van de belastingschuld geen mededelingen kunnen worden gedaan om dezelfde reden als hierboven is vermeld.

  4. De Belastingdienst meldt een steunvordering te verlenen en verstrekt daarbij een actuele specificatie van de soort belastingschulden en de hoogte daarvan inclusief rente en kosten.

  5. De Belastingdienst meldt pas een steunvordering en een actuele specificatie van de vordering te zullen verlenen zodra het faillissement van de betreffende debiteur is aangevraagd en er een datum voor de mondelinge behandeling bekend is.


Het spreekt voor zich dat enkel de reacties zoals vermeld onder randnummer 3 en 4 een bruikbare steunvordering opleveren. Bij een reactie zoals vermeld onder randnummer 3 verdient het aanbeveling om te verzoeken alsnog een actuele specificatie van de belastingschuld te verstrekken. De reden hiervoor is dat er beoordeeld moet kunnen worden of de steunvordering van de Belastingdienst voldoende hoog is. Relatief lage steunvorderingen zijn immers niet goed bruikbaar als steunvordering omdat deze gemakkelijk kunnen worden voldaan om een faillissementsaanvraag af te wenden (zie hieronder onder 'Hoogte steunvordering)'. Hetzelfde speelt bij een reactie zoals vermeld onder randnummer 5.

Belastingdienst kan faillissement aanvragen 

Het is ook mogelijk dat de Belastingdienst zelf het faillissement aanvraagt in plaats van een steunvordering te verlenen. Als de Belastingdienst het faillissement aanvraagt voor een belastingschuld, dan heeft de Belastingdienst - net als andere schuldeisers - ook een steunvordering nodig. Vanwege haar informatievoorsprong ten opzichte van normale schuldeisers beschikt de Belastingdienst vaak over steunvorderingen. De Belastingdienst kan immers bekend worden met steunvorderingen door belastingcontroles uit te voeren. Zo kan het faillissement worden uitgesproken als de steunvorderingen blijken uit een boekenonderzoek door de Belastingdienst (Gerechtshof 23-02-2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:690).

4. Is het mogelijk om een faillissement aan te vragen zonder steunvordering?

Zodra een steunvordering is gevonden, kunt u het faillissement aanvragen

Als u geen steunvordering hebt gevonden, laat ons dan een onderzoek naar steunvorderingen uitvoeren. Of vraag het faillissement aan zonder steunvordering.

Wanneer u als schuldeiser het faillissement van uw debiteur wilt aanvragen, dan dient u dus over een of meerdere steunvorderingen te beschikken om de faillissementsaanvraag te kunnen doorzetten (ook wel 'persisteren' genoemd). Zonder steunvordering(en) kunt u de faillissementsaanvraag immers niet doorzetten omdat u niet aan de wettelijke eisen voldoet.

Let op: het is wél mogelijk om een faillissementsaanvraag in te dienen zonder steunvordering. Pas op de mondelinge behandeling hoeft immers van een steunvordering te blijken. Als het niet tot een mondelinge behandeling komt (omdat de debiteur het zo ver niet laat komen) door alsnog uw vordering te betalen, dan is het doel immers ook bereikt. In zoverre kan een faillissementsaanvraag op (bluf)poker lijken. Zo kan een openstaande vordering zelfs zonder steunvordering worden geïncasseerd.


Ja, ik wil het steunvordering onderzoek laten uitvoeren

Cookie-voorkeuren

Wij gebruiken onze eigen cookies en cookies van derden voor statistische en analytische doeleinden om u de beste ervaring op onze website te bieden.

Meer informatie vindt u in ons cookiebeleid
Wij respecteren uw privacy

U kunt uw cookie-voorkeuren instellen door de verschillende hieronder beschreven cookies te accepteren of te weigeren

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken door basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde delen van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet goed functioneren.

Vereist
Voorkeuren

Met voorkeurscookies kan een website informatie onthouden die de manier verandert waarop de website zich gedraagt of eruit ziet, zoals uw voorkeurstaal of de regio waarin u zich bevindt.

Statistieken

Statistische cookies helpen website-eigenaren te begrijpen hoe bezoekers omgaan met websites door anoniem informatie te verzamelen en te rapporteren.

Marketing

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers op verschillende websites te volgen. Het is de bedoeling advertenties weer te geven die relevant en aantrekkelijk zijn voor de individuele gebruiker en daardoor waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.