Ontbinding huurovereenkomst

Hulp nodig bij ontbinding van de huurovereenkomst?

ontbinding huurovereenkomst of huurcontractWilt u als verhuurder de huurovereenkomst ontbinden? Bijvoorbeeld omdat er sprake is van:

 • huurachterstand
 • overlast of hinder
 • illegale onderhuur
 • andere vormen van wanprestatie


Onze gespecialiseerde huurrecht advocaten kunnen u helpen bij ontbinding van het huurcontract met uw huurder. Dit geldt zowel voor woonruimte als voor bedrijfsruimte en kantoorruimte.

Doe daarom gerust een beroep op ons en profiteer van de volgende voordelen:

 • Als beste beoordeeld (gemiddeld cijfer: 9,6)
 • Hoog slagingspercentage door ruime proceservaring
 • Als advocaten voeren wij alle gerechtelijke procedures
 • Vorder ontbinding, ontruiming en schadevergoeding!
 • 30 minuten gratis huurrecht advies
 • Landelijke dekking
 • Vaste prijs mogelijk
 • Uw debiteur vergoedt de kosten gedeeltelijk
 • Veel tevreden klanten (waaronder veel verhuurders)

 

Advocaat ontbinding huurovereenkomst vergelijken

Bent u op zoek naar een advocaat gespecialiseerd in ontbinding van huurovereenkomsten?

In onderstaand overzicht kunt u precies zien welke verschillen er bestaan tussen ons kantoor en andere huurrecht advocaten. Zo ziet u direct bij wie uw huurzaak in de beste handen is.

e-Legal
Andere huurrecht advocaten
Gespecialiseerd in huurrecht
No cure no pay voor huurincasso
Als beste beoordeeld
Gratis huurrecht advies
Landelijke dekking
Online portal
Vaste prijs mogelijk
Ook gespecialiseerd in incasso
Ook gespecialiseerd in beslag leggen
Ook gespecialiseerd in faillissement aanvragen
Werkt alleen voor verhuurders en zakelijke huurders
Werkt ook voor particuliere huurders
Gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging)Huurovereenkomst ontbinden? Bel ons voor gratis advies 

huurcontract of huurovereenkomst ontbindenBel ons gerust als u wilt sparren met een gespecialiseerde huurrecht advocaat. Dan kunnen wij samen de beste aanpak van uw huurzaak bespreken.

 • In 1 minuut doorverbonden met een advocaat
 • Samen sparren over uw huurzaak
 • Vrijblijvend juridisch advies over de beste aanpak
 • Op werkdagen van 09:00 - 17:30 uur (lokaal tarief)


Wij bieden gratis huurrecht advies aan voor:

 • zakelijke verhuurders
 • zakelijke huurders (zoals bedrijven)
 • particuliere verhuurders (zoals vastgoedbeleggers)

Bel ons op 010 - 820 028 4

Of laat ons u vrijblijvend terugbellen door hieronder uw contactgegevens in te vullen. Dan bellen wij u zodra het u uitkomt. Dit is praktisch als u contact wilt opnemen buiten onze openingstijden.

Contact opnemen voor gratis huurrecht advies 

Ja, neem vrijblijvend contact met mij op voor gratis advies.

 

Naam*:
Bedrijfsnaam:
Telefoon*:
Hoogte vordering:
Uw bericht*:
Velden met een * zijn verplicht
Simone Kitseroo van Vastgoeddata Nederland: "Incasso wordt snel opgepakt en goed afgewikkeld" Simone Kitseroo van Vastgoeddata Nederland: "Incasso wordt snel opgepakt en goed afgewikkeld"

Top! Incasso wordt snel opgepakt en goed afgewikkeld. Sterke punten: snelle behandeling en duidelijk overleg.

Chris Bouma van Stichting Kunst Accommodatie Rotterdam (SKAR): "Kloppende contracten zijn de basis van een soepele vastgoedorganisatie" Chris Bouma van Stichting Kunst Accommodatie Rotterdam (SKAR): "Kloppende contracten zijn de basis van een soepele vastgoedorganisatie"

Kloppende contracten zijn de basis van een soepele vastgoedorganisatie.

Ben van Sleeuwen van Magic Cocktails Europe: "Met name mr. Ed Veldhuizen heeft zich enorm ingespannen en gezorgd ervoor dat de klant (inmiddels niet meer) de rekeningen heeft voldaan. Dus kortom, zeer aan te bevelen!" Ben van Sleeuwen van Magic Cocktails Europe: "Met name mr. Ed Veldhuizen heeft zich enorm ingespannen en gezorgd ervoor dat de klant (inmiddels niet meer) de rekeningen heeft voldaan. Dus kortom, zeer aan te bevelen!"

Een hele goede en heldere ervaring met e-Legal! Uiterst correct te woord gestaan en behandeld. Zeer aan te raden in het ''incasso-verhaal'' Met name mr. Ed Veldhuizen heeft zich enorm ingespannen en gezorgd ervoor dat de klant (inmiddels niet meer) de rekeningen heeft voldaan. Dus kortom, zeer aan te bevelen!

Inhoudsopgave ontbinding huurovereenkomst

 1. Wat is ontbinding van de huurovereenkomst?
 2. Wat is het wetsartikel voor ontbinding van de huurovereenkomst?
 3. Huurcontract ontbinden of opzeggen?
 4. Veelgestelde vragen over ontbinding van de huurovereenkomst


Klik op een van de bovenvermelde links om direct naar het betreffende onderwerp te gaan.

Direct hulp nodig bij ontbinding? Bel ons voor gratis advies (Tip)

Heeft u direct hulp nodig bij ontbinding van het huurcontract? Bel ons voor gratis advies op 010 - 820 028 4

1. Wat is ontbinding van de huurovereenkomst?

wat is ontbinding van de huurovereenkomstOntbinding is een vorm van beëindiging van een overeenkomst. Bij ontbinding van de huurovereenkomst eindigt deze dus.

Ontbinding van het huurcontract wordt uitgesproken door de rechter. Behoudens enkele wettelijke uitzonderingen zijn partijen zelf niet bevoegd om een huurcontract te ontbinden. Hiervoor is dus een gerechtelijke procedure nodig.

Ontbinding is niet hetzelfde als opzegging. Opzegging is een meer reguliere vorm van beëindiging, waarbij partijen de huurovereenkomst zelf opzeggen. Wel dienen bij opzegging termijnen en formaliteiten in acht te worden genomen. Opzegging is doorgaans geregeld in het huurcontract, dan wel in de toepasselijke algemene voorwaarden (algemene bepalingen).

2. Wat is het wetsartikel voor ontbinding van de huurovereenkomst?

Voor ontbinding van de huurovereenkomst bestaat geen specifiek wetsartikel. De wet bevat namelijk meerdere artikelen die toezien op ontbinding.

Een deel van deze wetsartikelen is algemeen van aard, zoals de artikelen 6:265 t/m 6:279 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

De wettelijke regeling voor ontbinding uit artikel 6:265 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek luidt als volgt:

'Iedere tekortkoming van een partij in de nakoming van een van haar verbintenissen geeft aan de wederpartij de bevoegdheid om de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, tenzij de tekortkoming, gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis, deze ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt.'

Toegespitst op huur betekent dit dat de tekortkoming van voldoende gewicht moet zijn om de huurovereenkomst te ontbinden.

Een ander van deze wetsartikelen deel ziet specifiek toe op ontbinding van een huurovereenkomst voor woonruimte, zoals 7:231 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (waarover hierna meer).

3. Huurcontract ontbinden of opzeggen?

Het antwoord op de vraag of het huurcontract kan worden ontbonden of opgezegd, is afhankelijk van de situatie en de toepasselijke huurrechtelijke regels (regimes). Zo zijn de wettelijke regels voor ontbinding en opzegging bij woonruimte anders dan bij bedrijfsruimte of kantoorruimte.

Soms kan een keuze worden gemaakt tussen ontbinding en opzegging, maar in de meeste gevallen is ontbinding de enige mogelijkheid om een huurovereenkomst te beëindigen.

Een voordeel van ontbinding boven opzegging van de huurovereenkomst is dat ontbinding per direct en op ieder moment mogelijk is. Dus ook tussentijds. Ook hoeft er bij ontbinding geen opzegtermijn in acht te worden genomen.

Daarom wordt bij wanbetaling vaak gekozen voor ontbinding in plaats van opzegging, al is opzegging van de huurovereenkomst ook mogelijk. Een huurder die de huur niet betaalt, schiet namelijk tekort in de nakoming van zijn belangrijkste verplichting, te weten het (tijdig) betalen van de huur.

Hoewel opzegging dus ook mogelijk is bij niet-betaling, is ontbinding vaak praktischer (of soms zelfs de enige mogelijkheid). Daarnaast wordt bij ontbinding ook gelijk ontruiming gevorderd, waardoor de huurder uit het gehuurde kan worden uitgezet.

In tegenstelling tot bij opzegging kan de ontbinding van het huurcontract door de verhuurder alleen door de rechter worden uitgesproken. Dit geldt zowel voor woonruimte als voor bedrijfsruimte en kantoorruimte. Dit is geregeld in artikel 7:231 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW):

'Ontbinding van een huurovereenkomst met betrekking tot een gebouwde onroerende zaak alsmede een woonwagen in de zin van artikel 235 en een standplaats in de zin van artikel 236 op de grond dat de huurder tekortgeschoten is in de nakoming van zijn verplichtingen, kan slechts geschieden door de rechter, behoudens in het geval van lid 2 en van artikel 210.'

Twijfelt u tussen ontbinding of opzegging van de huurovereenkomst? Bel ons dan gerust voor gratis huurrecht advies.

Bel ons op 010 - 820 028 4


4. Veelgestelde vragen over ontbinding van de huurovereenkomst