Huurrecht bedrijfsruimte

Huurrecht bedrijfsruimte

huurrecht bedrijfsruimteHet huurrecht bedrijfsruimte is het onderdeel van het huurrecht dat toeziet op de (ver)huur van bedrijfsruimte en overige ruimte, zoals kantoorruimte.

In het huurrecht wordt een strikt onderscheid gemaakt tussen bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW enerzijds en overige ruimte in de zin van artikel 7:230a BW anderzijds.

Omdat in het huurrecht iets anders onder bedrijfsruimte wordt verstaan dan in het normale spraakgebruik, kan dit onderscheid wat verwarrend zijn. In beide gevallen is immers doorgaans sprake van zakelijke huur van een bedrijfspand.

Het onderscheid tussen bedrijfsruimte en overige ruimte is juridisch gezien relevant omdat voor beide soorten huurruimte verschillende huurrechtelijke regimes van toepassing zijn. Hierdoor verschillen de wettelijke regels voor beide soorten bedrijfsruimte.

Hieronder wordt toegelicht wanneer sprake is van 290-bedrijfsruimte en 230a-ruimte.

290-bedrijfsruimte

Onder bedrijfsruimte wordt in het huurrecht bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW verstaan.

Kort gezegd betreft dit bedrijfsruimte voor een kleinhandelsbedrijf, een restaurant- of cafébedrijf, een afhaal- of besteldienst of ambachtsbedrijf. Doorslaggevend is of er in de verhuurde ruimte een zogenaamd:

'voor een voor het publiek toegankelijk lokaal voor rechtstreekse levering van roerende zaken of voor dienstverlening aanwezig is'.

Zo ja, dan is sprake van bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW. Zo niet, dan is sprake van overige ruimte in de zin van artikel 7:230a BW.

Het huurrecht voor 290-bedrijfsruimte is geregeld in de artikelen 7:290 t/m 7:309 BW.

230a-ruimte (kantoorruimte)

Is geen sprake van bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW - en ook niet van woonruimte - dan is volgens de huurwet sprake van overige ruimte in de zin van artikel 7:230a BW.

De grootste categorie van 230a-ruimte betreft kantoorruimte. Kantoorruimte voldoet immers niet aan de bovenvermelde definitie van bedrijfsruimte omdat daarin geen voor publiek toegankelijk lokaal voor rechtstreekse levering van zaken of diensten aanwezig is.

Het belangrijkste verschil tussen 290-bedrijfsruimte en 230a-ruimte is dat de huurder van 230a-ruimte geen huurbescherming, maar enkel ontruimingsbescherming heeft.

Het huurrecht voor 230a-ruimte is geregeld in artikel 7:230a BW.

Advocaat huurrecht bedrijfsruimte nodig?

Heeft u hulp nodig bij huurrecht van bedrijfsruimte? En bent u op zoek naar een advocaat huurrecht bedrijfsruimte die u kan helpen?

advocaat huurrecht bedrijfsruimteOnze huurrecht advocaten zijn gespecialiseerd in huurrecht van bedrijfsruimte en kunnen u onder meer helpen bij:Recent gewonnen rechtszaken

Onze advocaten hebben recent de volgende rechtszaken gewonnen waarvan het vonnis is gepubliceerd op rechtspraak.nl:Advocaat gespecialiseerd in huurrecht bedrijfsruimte

Hoewel onze advocaten u binnen het volledige huurrecht kunnen bijstaan, zijn wij in het bijzonder gespecialiseerd in huurrecht van bedrijfsruimte.

Als ondernemende advocaten werken wij namelijk graag voor andere ondernemende partijen, zoals:

 • zakelijke verhuurders
 • zakelijke huurders (zoals bedrijven)
 • particuliere verhuurders (zoals vastgoedbeleggers)


Dat werkt namelijk prettiger en praat ook makkelijker, want wij spreken dezelfde taal.

Daarom werken wij niet voor:

 • particuliere huurders (of debiteuren)


Doe daarom gerust een beroep op ons als u verhuurder bent. Of zakelijke huurder bent. In dat geval staan wij graag klaar om uw wederpartij (zo nodig stevig) aan te pakken.

Beste advocaat huurrecht bedrijfsruimte

beste advocaat huurrecht bedrijfsruimteWist u dat onze huurrecht advocaten als beste worden beoordeeld?

Onze klanten geven ons namelijk een 9,6 op basis van 250+ reviews.

Benieuwd naar ons geheim?

Onze advocaten zijn zowel gespecialiseerd in huurrecht als in incassorecht.

Door deze ijzersterke combinatie zorgen wij ervoor dat u niet alleen gelijk krijgt, maar ook betaald krijgt.
 

 • Gespecialiseerd in huurrecht én in incassorecht
 • Als beste beoordeeld (gemiddeld cijfer: 9,6)
 • Hoog slagingspercentage door ruime proceservaring
 • Landelijke dekking
 • 30 minuten gratis huurrecht advies
 • Vaste prijs mogelijk 
 • Veel tevreden klanten

 

Advocaten huurrecht bedrijfsruimte vergelijken

In onderstaand overzicht kunt u precies zien welke verschillen er bestaan tussen ons kantoor en andere huurrecht bedrijfsruimte advocaten. Zo ziet u direct bij wie uw huurzaak in de beste handen is.

e-Legal
Andere huurrecht advocaten
Gespecialiseerd in huurrecht
No cure no pay voor huurincasso
Als beste beoordeeld
Gratis huurrecht advies
Landelijke dekking
Online portal
Vaste prijs mogelijk
Ook gespecialiseerd in incasso
Ook gespecialiseerd in beslag leggen
Ook gespecialiseerd in faillissement aanvragen
Werkt alleen voor verhuurders en zakelijke huurders
Werkt ook voor particuliere huurders
Gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging)Bel ons voor gratis advies van een advocaat huurrecht bedrijfsruimte

bedrijfsruimte huurrecht advocaatBel ons gerust als u wilt sparren met een gespecialiseerde advocaat huurrecht bedrijfsruimte. Dan kunnen wij samen de beste aanpak van uw huurzaak bespreken.

 • In 1 minuut doorverbonden met een huurrecht advocaat
 • Samen sparren over uw huurzaak
 • Vrijblijvend juridisch advies over de beste aanpak
 • Op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur (lokaal tarief)


Wij bieden gratis huurrecht advies aan voor:

 • zakelijke verhuurders
 • zakelijke huurders (zoals bedrijven)
 • particuliere verhuurders (zoals vastgoedbeleggers)

Bel ons op 010 - 820 028 4

Of laat ons u vrijblijvend terugbellen door hieronder uw contactgegevens in te vullen. Dan bellen wij u zodra het u uitkomt. Dit is praktisch als u contact wilt opnemen buiten onze openingstijden.

Wij werken niet voor particuliere huurders. Particuliere huurders die op zoek zijn naar een pro deo advocaat verwijzen wij graag naar het Juridisch Loket of de Raad voor Rechtsbijstand

Contact opnemen voor gratis huurrecht advies 

Ja, neem vrijblijvend contact met mij op voor gratis advies.

 

Naam*:
Bedrijfsnaam:
Telefoon*:
Hoogte vordering:
Uw bericht*:
Velden met een * zijn verplicht
Angelique de Graaff: "Zo professioneel, vriendelijk en voorkomend te woord gestaan door Ed Veldhuizen tijdens de gratis eerste telefonische kennismaking. Verrassend" Angelique de Graaff: "Zo professioneel, vriendelijk en voorkomend te woord gestaan door Ed Veldhuizen tijdens de gratis eerste telefonische kennismaking. Verrassend"

Zo professioneel, vriendelijk en voorkomend te woord gestaan (door mr. E.R. (Ed) Veldhuizen) tijdens de gratis eerste telefonische kennismaking. Verrassend. Ik ben er een heel eind door gered en gemotiveerd om naar hem terug te keren, indien de problematiek waarmee ik me meldde hiertoe aanleiding geeft. Super.🙏

Veelgestelde vragen over onze huurrecht bedrijfsruimte

Wilt u meer weten over huurrecht bedrijfsruimte of het het inschakelen van een huurrecht advocaat? Hieronder geven wij antwoord op veelgestelde vragen:

Welk huurrecht geldt voor mijn bedrijfspand?

Het is afhankelijk van het soort bedrijfspand welk huurrecht daarvoor geldt, dus huurrecht bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW of huurrecht overige (bedrijfs)ruimte in de zin van artikel 7:230a BW (zie hiervoor onder '290-bedrijfsruimte' en '230a-ruimte').

Waarom een advocaat huurrecht bedrijfsruimte inschakelen?

Als verhuurder of huurder van bedrijfsruimte kunt u in een huurgeschil belanden waarvoor u juridische bijstand nodig hebt. Of u hebt juridisch advies nodig, bijvoorbeeld over de af te spreken huurperiode of opzegtermijn bij bedrijfsruimte. Of u wilt een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte laten opstellen of beoordelen.

In al deze situaties kunt u een advocaat huurrecht bedrijfsruimte inschakelen. Het voordeel van een gespecialiseerde advocaat is dat hij/zij goed thuis is in de materie en u snel en goed kan bijstaan. Bel gerust vrijblijvend met onze huurrecht advocaten om te bespreken of wij u ook kunnen helpen. 

Ik ben op zoek naar een advocaat voor een huurgeschil over bedrijfsruimte. Kan ik hiervoor bij u terecht?

Huurgeschillen en andere conflicten over bedrijfsruimte zijn dagelijkse kost voor onze huurrecht advocaten. Onze advocaten hebben ruime proceservaring en kunnen alle huurrechtelijke procedures voor u verzorgen, ook in kort geding of in hoger beroep. Dus bel ons gerust om uw zaak vrijblijvend te bespreken. U kunt ons bereiken op 010 - 820 028 4

Ik wil een huurovereenkomst bedrijfsruimte laten opstellen. Kan ik hiervoor ook bij u terecht?

Ja, wij stellen ook huurovereenkomsten en algemene voorwaarden op. Onze huurrecht advocaten kunnen ervoor zorgen dat uw huurovereenkomst goed is dichtgetimmerd en aansluit op uw specifieke situatie en wensen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte.

Hoe werkt gratis huurrecht advies ?

Gratis huurrecht advies werkt als volgt:

 1. U belt ons op 010 - 820 028 4

 2. U bespreekt uw huurzaak vrijblijvend met onze huurrecht advocaten.

 3. U krijgt telefonisch gratis huurrecht advies, bijvoorbeeld over de juridische haalbaarheid van uw huurzaak. Ook juridische vragen beantwoorden wij kosteloos als wij uw vraag kunnen beantwoorden vanuit onze parate kennis.


Máár wij kunnen vanzelfsprekend niet iedereen de hele dag van gratis advies voorzien. In de onderstaande situaties kunnen wij geen gratis huurrecht advies verstrekken:

 • Als het telefoongesprek (veel) langer dan 30 minuten duurt.

 • Als voor de juridische beoordeling van uw huurzaak dossieronderzoek of juridisch onderzoek noodzakelijk is.

 • Als u uw huurzaak liever op kantoor bespreekt onder het genot van een kopje koffie.

Wel kunnen wij u in de bovenvermelde situaties een vrijblijvend prijsvoorstel doen voor het huurrecht advies. Vaak tegen een scherpe vaste prijs.

Gratis huurrecht advies geldt niet voor particuliere huurders.

Cookie-voorkeuren

Wij gebruiken onze eigen cookies en cookies van derden voor statistische en analytische doeleinden om u de beste ervaring op onze website te bieden.

Meer informatie vindt u in ons cookiebeleid
Wij respecteren uw privacy

U kunt uw cookie-voorkeuren instellen door de verschillende hieronder beschreven cookies te accepteren of te weigeren

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken door basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde delen van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet goed functioneren.

Vereist
Voorkeuren

Met voorkeurscookies kan een website informatie onthouden die de manier verandert waarop de website zich gedraagt of eruit ziet, zoals uw voorkeurstaal of de regio waarin u zich bevindt.

Statistieken

Statistische cookies helpen website-eigenaren te begrijpen hoe bezoekers omgaan met websites door anoniem informatie te verzamelen en te rapporteren.

Marketing

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers op verschillende websites te volgen. Het is de bedoeling advertenties weer te geven die relevant en aantrekkelijk zijn voor de individuele gebruiker en daardoor waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.